Att bedriva sjöscoutkår är resurskrävande när det gäller material, hus, stugor, båtar mm. Det behövs kapital och personella resurser för att hålla allt på en hög och säker nivå. Saltsjöbadens Sjöscoutkårs organisation är anpassad för att säkerställa långsiktighet, kvalitetssäkrad, utvecklande och modern ungdomsverksamhet med tydliga mål och Scouternas unika Scoutmetod som pedagogisk grund.

Vi är en idell förening vilket innebär att alla medlemmar förväntas bidra till scoutkårens drift, underhåll och utveckling enligt de strategier och verksamhetsplaner som beslutas på den årliga kårstämman.

Kåren har en vald styrelse som träffas varje månad. På styrelsemötena diskuterar man bland annat kommande aktiviteter, ledarsituationen och följer upp ekonomin. Kåren har också ett medlemsregister som uppdateras löpande.

Scoutkåren är organiserad i olika support- och servicepatruller som består av scouternas föräldrar och som bl a ser till att våra resurser; hus, båtar material alltid håller hög nivå beträffande kvalitet och säkerhet.

Kårstämman

Kårstämman är Saltsjöbadens Sjöscoutkårs högsta beslutande organ. Kårstämma hålls varje år i februari/mars. Varje medlem har rätt att deltaga och har en röst vid omröstningar. Kårstämman ska läggas på sådan tid och genomföra den på sådant sätt att alla åldrar skall kunna tillgodogöra sig den information som ges för att kunna deltaga i beslut.

Valberedning

Valberedningen består i allmänhet av 2-3 person (varav en ansvarig och sammankallande) som har god kännedom i kåren om personer och deras kunskaper, erfarenheter och lämplighet för visst uppdrag som de erbjuds/föreslås av valberedningen. Företrädesvis är det styrelsens sammansättning som Valberedningen ska fokusera på.

Den demokratiska processen i scoutkåren bygger på att medlemmarna (alla) väljer de personer som ska företräda dem i hur verkställigheten av den årliga verksamhetsplanen skall genomföras och säkerhetsställas i enlighet med kårens antagna stadgar. Valberedningens uppgift är att söka personer/medlemmar som vill, passar för, vill ta och känner ansvar för en tydlig roll i kåren. Personer kan även säkras utanför kåren, t ex bland scouternas föräldrar. Valen sker på kårens årliga kårstämma där samtliga medlemmar, ung som äldre, har rösträtt.

Kårstyrelsen

Styrelsen har huvudansvaret för kårens totala verksamhet och samordning av kårens alla funktioner. Styrelsen upprättar årlig verksamhetsplan byggd på tydliga visioner och mål integrerad med de olika verksamhetsområdenas årliga verksamhetsplaner. Verksamhetsplanen fastställs på den årliga kårstämman. Det är styrelsen som har det yttersta ansvaret för att stödja kårens olika funktioner så att verksamhetsplanen efterlevs och verkställs.

Avdelningarna

Avdelningarna leds av en avdelningsansvarig. Den rollen kan delas mellan två ledare. I varje avdelning ska det finnas det antal ledare som behövs för att upprätthålla god kvalitet och säkerhet i verksamheten. Vid behov kan avdelningen även ta hjälp av scoutledarassistenter (unga och unga vuxna). Varje avdelning tar alltid hjälp av föräldrar vid hajker, läger och fixardagar när det gäller avdelningarnas egna ansvarsområden; Briggen, Örnboet, Båtar & Hamn.

Avdelningsledaren för respektive gren (åldersgrupp) ansvarar för terminsprogram, teman och säkerställer nivån inom gruppen, stegringen och överlämningen från åldersgrupp till åldersgrupp i samarbete med övriga avdelningsledare. Ansvarar för att närvarorapporteringen sköts kontinuerligt. Avdelningens övriga ledare deltar aktivt med att avlasta avdelningsledaren.

Avdelningsledaren säkerställer att Scoutmetodens alla delar efterlevs i gruppen samt att några av de 5 utvecklingsområdena och 14 målspåren genomsyrar varje möte enligt Scouternas gemensamma scoutprogram. Avdelningsledaren stämmer av eventuella utbildningsbehov bland ledarna, t ex trygga Möten och Leda Scouting och informerar kårstyrelsen.

Avdelningsledaren tillsammans med övriga ledare, arbetar aktivt för att lyfta fram unga scouter för att de i planerad form får prova roller inom scouting (learning by doing) men även övriga roller i kåren under mottot: Dagens scouter – morgondagens scoutledare och ledare.

Avdelningsledaren säkerställer att det stödjande lyssnande värdebaserade ledarskapet genomsyrar all kontakt med scouter och med vuxna. Vi lever som vi lär.

Avdelningsledaren eller annan ledare i avdelningen närvarar alltid på kårstyrelsens möten.

Ledarpatrullen

Ledarpatrullen är en scoutavdelning precis som våra övriga avdelningar i kåren. Ledarpatrullen är obligatorisk för alla ledare. Passiva medlemmar, tidigare ledare, föräldrar och hang-arounds är också välkomna. Ledarpatrullen har regelbundna möten som genomförs precis i samma anda som vi försöker lära våra scouter. I sina roller ute på avdelningarna är det ledarna som vet bäst vilka behov som finns. De har också direktkontakt med föräldrarna. Ledarpatrullen bistår i Service- och Supportpatrullernas planering, speciellt när det gäller avdelningarnas egna ansvarsområden; Briggen, Örnboet, Båtar & Hamn.

I Ledarpatrullen finns möjlighet till kunskapsöverföring från mer erfarna ledare till nya Ledarpatrullen planerar och genomför scoutkårens operativa verksamhet som bedrivs ute på avdelningarna.

Ledarpatrullen är aktiva i att identifiera och tillgodose de behov som finns för att uppfylla de förväntningar ledarna har på sitt engagemang i scoutkåren.

Service/Support

Service- & supportfunktionerna är helt avgörande roller och uppgifter och en förutsättning för att kåren och scoutverksamheten skall fungera och kunna utvecklas. Vi måste ständigt utmana oss själva för att göra vår programverksamhet smartare, roligare, äventyrligare och mer utmanande. Och för att vi ska kunna locka till oss nya scouter och för att behålla dem dem vi har. Det är avdelningsledarnas och scoutledarnas viktigaste roll och uppgift – de ska inte behöva engagera sig i service- och supportfunktionerna.  Det kräver att alla service/supportfunktioner i kåren fungerar och supportar och avlastar scoutverksamheten så att vi kan bidra till att göra våra scouter redo för livet!

Föräldrar har ”tjänstgöringsplikt”

Alla föräldrar har ”tjänstgöringsplikt”. Detta är klart och tydligt kommunicerat från första början då barnen anmäls till kölistan. Vi måste hela tiden påminna oss själva och föräldrarna att detta faktum råder. Utan föräldrar kan vi inte bedriva någon verksamhet.

Vi skiljer på att ”hjälpa till” och att ”engagera sig”

Våra service/supportpatruller består av vuxna människor som engagerar sig utifrån intresse, kunskap och de behov som finns i kåren. Deras engagemang är långsiktigt. De planerar själva sitt arbete. De är drivna och självgående. De definierar projekt, handlingsplaner, allokerar nödvändiga resurser och ser till att projekten genomförs enligt plan. För att genomföra sina projekt arrangerar de välplanerade aktiviteter och tar hjälp av scoutkårens föräldrar. Vid enstaka tillfällen stämmer Service- och Supportpatrullerna av med kårens styrelse.

Våra service- och supportfunktioner

1. Örnboet – Stugfogde

Örnboet är Upptäckarnas ansvarsområde. Örnboets Service- och supportpatruller består i första hand av avdelningens föräldrar. Även andra föräldrar med särskilt intresse för stugan får också vara med. Stugfogdens uppgift är att säkerställa att Örnboet är i det skick kåren önskar. Fogden upprättar årlig verksamhetsplan över det underhålls- och reparationsbehov som krävs för att hålla önskad standard och nivå såväl utvändigt som invändigt. Genomför enligt den tidplan och fastställda kostnad som beslutats. Fogden upprättar även en plan över långsiktigt behov på 3-5 år och uppskattad kostnad. Fogden med sina patruller beslutar själva hur många, hur och när de vill lägga sina insatser så länge åtgärder och tidplan hålls. Fogden rapporterar till styrelsen eller den av styrelsen utsedd kontaktperson/ledamot.

2. Briggen – Husfogde

Briggen är Spårarnas ansvarsområde. Briggens Service- och supportpatruller består i första hand av avdelningens föräldrar. Även andra föräldrar med särskilt intresse för huset får också vara med. Husfogdens uppgift är att säkerställa att Briggen är i det skick kåren önskar. Fogden upprättar årlig verksamhetsplan över det underhålls- och reparationsbehov som krävs för att hålla önskad standard och nivå såväl utvändigt som invändigt. Genomför enligt den tidplan och fastställda kostnad som beslutats. Fogden upprättar även en plan över långsiktigt behov på 3-5 år och uppskattad kostnad. Fogden med sina patruller beslutar själva hur många, hur och när de vill lägga sina insatser så länge åtgärder och tidplan hålls. Fogden rapporterar till styrelsen eller den av styrelsen utsedd kontaktperson/ledamot.

3. Båtarna – Båtfogde

Avantibåtarna och Scouthamnen är Äventyrarnas ansvarsområden. Service- och supportpatruller består i första hand av avdelningens föräldrar samt andra med särskilt intresse för detta. För scoutkårens Maxi 77 ansvarar avdelningen Strul. Båtfogden med patruller ansvarar för underhåll och reparationer så att alla båtar är funktionsdugliga och i mycket gott skick (snygga, prydliga, rätt utrustade) och sjösäkra. Båtfogden säkerställer även att Scouthamnen och uppläggningsplatser på Svärdsövarvet uppfyller alla behov för att säkra och bevara båtarnas skick. Båtfogden upprättar årlig verksamhetsplan. Båtfogden upprättar även en långsiktig plan 3-5 år över det behov, nyanskaffning mm, som kan behövas för att säkerställa en modern sjöscoutkårs framtid. Båtfogden ansvara även för att allt material och båttillbehör håller hög klass och säkerhet. Båtfogden rapporterar direkt till styrelsen eller av styrelsen utsedd kontaktperson/ledamot.

4. Materialaren

Materialaren ansvarar för allt scoutmaterial som används vid scoutmöten, hajker och läger och som inte har direkt båtanknytning. Materialet skall vara funktionellt, helt, rent och fräscht och överskådligt lagrat och lätthittat när det inte används. Materialaren skapar förutsättningar för ordning och reda. Felrapporter skall lämnas av scoutledarna efter varje möte, hajk eller läger så att materialet kan åtgärdas snarast möjligt. Reparationer och underhåll, nyanskaffning, rapportering görs enligt den årliga verksamhetsplan som Materialaren upprättar. Materialaren tar vid behov hjälp av föräldrar. Rapportering sker till styrelsen eller av styrelsen utsedd kontaktperson/ledamot.

5. Kommunikationspatrullen

Kommunikationspatrullen ansvarar för kårens interna och externa marknadsföring, information, kommunikation. Allt ifrån hemsida, sociala medier, profil, reklam (annonser, trycksaker, affischer mm), skyltar och sponsring enligt årlig verksamhetsplan. Gruppen består av engagerade människor med kunskap om IT, marknadsföring och information, media och sponsoring. Gruppen upprättar årlig verksamhetsplan med stöd av styrelsen eller av styrelsen utsedd kontaktperson/ledamot.

6. K-MUL Kårmedlemsutvecklingsledare

Medlemsutveckling är helt avgörande för kårens fortlevnad och utveckling. En bra balans mellan åldersgrupperna och många medlemmar i varje grupp ger en kraftfull kår som inte är sårbar. Många vuxna är en förutsättning för att kunna utveckla programverksamhet, hålla stuga, båtar, material mm i gott skick, via styrelsearbetet samordna verksamheten och sist men inte minst som med sitt stödjande lyssnande ledarskap lyfter fram unga under mottot dagens scouter, morgondagens scoutledare och ledare.

Regelbunden rekrytering, schemalagd, vår och höst varje år säkerställer tillväxten i kåren. Det måste vara lika självklart som att planera in hajker och läger. Det är lika självklart att rekrytera vuxna som att rekrytera barn och ungdomar. Utan medlemmar ingen verksamhet.

K-MUL med patrull upprättar årlig verksamhetsplan som innefattar prova-på-möte och te x skolrekrytering varje vår. Unga scouter, Äventyrare och Utmanare är perfekta att ge ansvaret för att rekrytera sina blivande yngre scoutkompisar med stöd av vuxna. De får sannolikt ledigt från skolan för att genomföra detta projekt om det ansöks i tid.

K-MUL håller koll på kölista och medlemsregistret och analyserar ev. förändringar och föreslår åtgärder. Extra koll på rörelserna i Äventyrar- och Utmanargrupperna så att vi inte tappar dem. K-MUL rapporterar till styrelsen eller av styrelsen utsedd kontaktperson/ledamot.

7. KUL Kårutbildningsledare

Scoutrörelsen bygger på stödjande lyssnande ledarskap och verksamheten utvecklas av alla utbildningar som motiverar och stärker scoutledare och ledare i sina roller. Utbildning är viktigt för att ladda batterierna, träffa kollegor, prova nytt och ge scouterna det allra bästa.

Kåren fastställer vilka utbildningar som ses som obligatoriska och hur ofta man bör fräscha upp sina kunskaper. Utbildningsverksamheten inom Scouterna har alltid basutbildningar men tillhandahåller fortlöpande nya utbildningar så att scoutledarna alltid har något att utmana sig med. KUL säkerställer även att alla ledare har godkända utbildningsbevis för Trygga Möten.

KUL har samarbete med Ledarpatrullen och avdelningsledarna för att kartlägga behov och föreslå utbildningar.

KUL upprättar årlig utbildningsplan för samtliga ledargrupper och för utbildningar för scouter i kårens regi, distriktets eller Riksorganisationen eller andra aktörer.

8. HR-coach

Scoutkåren är vår arbetsplats på fritiden. Arbetsmiljö, trivsel, laganda, samarbete, respekt, respektera, hur vi inkluderar alla i gemenskapen, att inte stå i vägen för andras utveckling, att avlasta och stötta varandra, att lämna plats för unga, att leva som vi lär är alla viktiga förutsättningar för en attraktiv och trivsam scoutkår dit alla vill komma och där alla vill vara kvar.

Det är HR-coachens, med patrull, uppgift att alltid belysa, jobba för och göra årlig verksamhetsplan kring i samarbete med styrelsen, avdelningsledarna, patrulledarna för de olika service/supportgrupperna samt våra scouter.

Utmanare och Roverscouter. HR-coachen säkerställer ihop med avdelningsledarna att unga scouter i planerad form får prova olika roller i kåren för att leva upp till mottot dagens scouter, morgondagens scoutledare och ledare.

9. Aktiviteter & Arrangemang

En patrull bestående av föräldrar, ledare och unga vuxna som vill bidra till att skapa aktiviteter och arrangemang av högsta kvalitet åt Saltsjöbadens scouter. Det kan handla om att leda planering och genomförande av de årliga sommarlägrena och deltagande i t ex Nackafejden och Sjöscoutdagen.

Hanterar även lokalt och globalt samhällsengagemang, att synas och marknadsföra kåren utanför kåren, aktiviteter i kommunen kring helger och högtider, aktiviteter för ökade inkomster i kåren, aktiviteter för hela kårens sammanhållning och trivsel, aktiviteter för ledargrupperna, aktiviteter som främjar samarbetet mellan kårer.

Patrulledaren upprättar årlig verksamhetsplan och rapporterar till styrelsen eller av styrelse utsedd kontaktperson/ledamot.